Откриха център за деца с аутизъм в Горубляне

Специалисти ще работят с 40 деца по американска програма


Център за приложен поведенчески анализ за деца с аутизъм бе открит в столичния кв. "Горубляне". На церемонията присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова и Мина Ламбовски - съпредседател на сдружението "Аутизъм днес", който ще управлява центъра.
Специално обучен екип от специалисти ще работи с около 40 деца по модерна американска програма /АBA/. Това е първият център в страната, който ще работи по тази програма, съобщиха от сдружението. 


Сградата е предоставена на сдружението безвъзмездно с единодушно решение на Столичния общински съвет. Тя е била в много тежко състояние, ремонтирана и оборудвана е със средства, осигурени от спонсори и чрез благотворителен търг, информира Фандъкова.  Тя изрази удовлетворение, че на откриването присъства и Георги Кадиев, кандидат за кмет на града от коалиция "Сердика", който помага на сдружението. Кадиев е дарил първата си заплата като депутат за каузата на децата с аутизъм. Йорданка Фандъкова посочи, че на територията на Столичната община има четири общински услуги за деца с аутизъм, две от тях се управляват от сдружение "Аутизъм днес". Центровете работят изключително сериозно за обучение на терапевти и учители, каза Фандъкова. По думите й Столичната община предоставя 68 услуги за подкрепа на хора с различни проблеми и от уязвими групи. На откриването присъства председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева, заместник-кметовете на Столичната община по транспорт, култура и финанси - Любомир Христов, Тодор Чобанов и Дончо Барбалов, кметът на район "Младост" Цвета Авджиева, журналистът Ники Кънчев, писателят Калин Терзийски. 


Ехограф | 2015-09-30


Добави в Svejo