Майки искат детски за всички

В момента се обсъжда дали да се промени моделът


Снимка: ehograf.infoМайки искат промени в държавната политика в отглеждането и възпитанието на децата. Те настояват право на месечна помощ от държавата да има всяко дете, без това да е обвързано с дохода на родителите. Засега недоволството им се върти само в социалните мрежи, но заплашват с реален протест, ако не бъдат чути.

 

„Живея в България и мисля да остана тук, затова не ми е безразлично”, обясни Ива Маринова, майка на 5-годишно дете. Тя е една от много в страната, която не получава детски, тъй като семейният им доход надвишава предвидения от държавата социален минимум. Според нея трябва да се промени законодателството и да се синхронизира с това на ЕС. В повечето европейски страни право на месечна помощ имат всички деца, без оглед на дохода на родителите. „Разбирам, че средствата в държавата са малко, но считам, че те не се разпределят правилно”, казва Ива.

 

Майките се обединиха и върху тезата, че право на детски имат предимно малцинствените групи и хората, които работят в сивия сектор. Там ги осигуряват на минимални заплати, а в пликче им дават останалата сума, твърдят недоволните и сочат примери със свои познати.

 

В момента тече дискусия дали детски да се дават на всички, или да продължи съществуващият подоходен критерий, съобщи тази сутрин в ефира на ТВ7 министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. Той уточни, че при увеличение на помощите от 35 лева на 50 лева ще са нужни допълнително 145 млн. лева годишно.


Ехограф | 2013-08-07


Добави в Svejo