Окупацията роди референдум

Студенти по медицина гласуват „за“ и „против“ блокадите


Студентите по медицина ще проведат референдум, в който със „за“ и „против“ ще отговарят на въпроса „За или против окупациите на университети сте като форма на протест?”. Това се казва в съобщение, подписано от Николай Гешев, председател на Студентски съвет към Медицински университет – София.

                   

„През последните дни сме свидетели на окупационни действия на студенти в няколко български университета. Тези събития предизвикаха разгорещени дискусии, поставиха ударение върху въпросите за морала в политиката, за състоянието на гражданското ни общество, за ролята на студентската общност в социалните процеси“, се казва в писмото. В него се припомня, че студентите, академичните среди и обществото се разделиха на две половини – едната подкрепя окупациите, защото вярва, че така се изисква и постига държавно управление в името на хората и народа. Другата – не подкрепя окупациите, защото вярва, че университетите са място за обучение, където политическите мнения и пристрастия нямат място.

 

В процеса на изработване своята позиция по въпроса студентите по медицина решиха да организира провеждането на своеобразен „студентски референдум”. След обобщение на резултатите от него да обявят официалната позиция на студентската общност на университета.

 

Референдумът ще се проведе на 30 октомври от 14 до 16.30 часа и на 31 октомври от 9 до 16 часа. Всеки студент, който иска да гласува, трябва да представи студентски книжка или друг документ, доказващ, че е учащ в Медицински университет – София.

 

„Членовете на Студентски съвет към Медицински университет – София разбираме своята отговорност да изразяваме коректно мнението на колегията. Ето защо залагаме на демократичността при вземането на решения и оформяне на позиции. Заявяваме своята воля и при други важни за студентската общност събития да търсим пряко чрез „студентски референдум” колегите с цел постигане на истинското студентско представителство, към което се стремим“, се казва още в съобщението.

 

Цялото писмо четете тук.


Христо Михайлов | 2013-10-29


Добави в Svejo