Очакваме втора пратка с детски ваксини от Турция

В замяна им даваме ваксини срещу туберкулоза


Турското министерство на здравеопазването ще предостави на България петвалентни ваксини, заяви турският министър на здравеопазването Мехмед Мюеззиноглу. Темата е била предмет на разговори с министър Петър Москов в Истанбул. Двамата са обсъдили осигуряването на ваксините и проблемите, свързани с мигрантската криза, информира националното радио. В ефира на национално радио  министър Мюеззиноглу   потвърди, че страната му ще прегледа запасите си от петвалентни ваксини и той се надява до 1 октомври  Турция да осигури необходимите количества за нас.

През юли България получи първата пратка от 100 хиляди петвалентни ваксини от Турция. В замяна на това ние предоставихме на южната ни съседка  ваксини срещу туберкулоза. През юли имаше уверения, че първата пратка трябва да задоволи нуждите на страната ни до края на годината. Вчера на срещата на двамата здравни министри в Истанбул, не е станало ясно за какъв период от време е новата договорка.

Във връзка с появилия се недостиг на ваксини  министър Москов нееднократно е заявявал, че кризата за тях у нас е заради факта, че фирмите, които са производители, не се явяват на търгове  с обяснението за производствени затруднения.


Ехограф | 2015-09-23


Добави в Svejo