Търсят на пожар 100 млн. за здраве

Людмила Петкова умува как да закърпи бюджета на касата


Снимка: Министерство на финанситеТърсят се на пожар 100 млн. лева за здраве. Това стана ясно на днешното заседание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), на което трябваше да се намери изход от ситуацията. До конкретно решение не се стигна, а Надзорът на институцията ще заседава отново довечера. Всички негови членове бяха единодушни, че е необходима актуализация на бюджета за 2013-а с допълнителни 100 млн. лева.

 

Предложението обаче не беше прието, тъй като представителите на държавата гласуваха „въздържал се“, съобщи д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и член на съвета. Той напусна предсрочно заседанието в знак на протест. „Ако няма актуализация на тазгодишния бюджет на здравната каса за декември, институцията ще може да плати на болниците едва 30% от дължимото, което не е достатъчно дори за заплатите на медицинския персонал, камо ли за пациентите“, поясни д-р Кокалов. Според него парадоксалното е, че именно представителите на държавата в Надзорния съвет са внесли предложение за актуализация и после сами са си го отхвърлили.

 

„Няма как представителите на държавата да гласуват за актуализация на бюджета, докато не се уточни откъде ще дойдат средствата за актуализация“, обясни зам.-финансовият министър Людмила Петкова, която е и председател на Надзорния съвет на НЗОК.

 

Заседанието на Надзорния съвет на НЗОК ще продължи днес след 18 часа, а дотогава финансовият зам.-министър ще провежда срещи на високо ниво, по време на които ще се търсят източници на финансиране.


Мариана Маркова | 2013-10-28


Добави в Svejo

Още по темата:

Болниците под въпрос

Лекуваме се с пост и молитва

Заплатите на властта в бюджета на касата

Плащат 100% на болниците

Дадоха касата на Цацаров

Няма да актуализират бюджета на касата

Болниците затварят на Архангеловден

Андреева рапортува за парите за здраве

Здравните вноски остават във фризера

„Пирогов“ пред фалит

Орешарски закърпи бюджета на касата

Касата гарантира лекарските заплати

Здравни вноски фалират фирми

Режат леглата на болниците

Пенсионерите плащат левче за джипи

Държавата превзема здравната каса

Плащат на болниците до 25 януари

Лекуват ни с бюджет на болница в Тиса

Касата плаща 100% на болниците