Трима младежи с увреждания влизат в масово училище

Децата ще бъдат в гимназията по облекло в Русе


Трима младежи с увреждания, живеещи в двете къщички от семеен тип „Любов“ и „Надежда“  ще продължат образованието си през новата учебна година в специализираните паралелки на Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“. В новооткритите от училището класове, младежите ще получат възможността да придобият нови знания и умения в специалностите „Производство на облекло“ и „Шивачество“.

 

От 1 април доставчик на социалните услуги в двата центъра е сдружение „Еквилибриум“ и оттогава не спират усилията на експертите да социализират тези  младежи, изолирани до преди  година в различни Домове за деца и младежи с умствена изостаналост в отдалечени села. Прекрачването на  прага на масово училище им дава възможност да усвоят професионални умения и компетентности наравно с всички останали деца и увеличава шансовете им за трудова заетост. В същото време всички останали обитатели на двете къщички ще продължат да посещават Помощно училище, Дневен център, клубовете по интереси в Комплекса за социални услуги и различни събития и празници.

 

Екипът  на сдружение „Еквилибриум“  вярва, че тези деца и младежи имат потенциал и възможности, въпреки уврежданията им . Тяхното социализиране и индивидуалния подход на подкрепа са ключът към развитието им и младежите го доказват непрекъснато с напредъка, който бележат ежедневно.


Силва Агопян | 2015-09-14


Добави в Svejo