460 полицаи пазят децата в първия учебен ден в София

Патрули ще има край всички учебни заведения


460 полицаи ще се грижат за реда и сигурността в столичните училища на 15 септември. В районите на учебните заведения ще има и представители на „Пътна полиция", които ще раздават информационни брошури за опазването децата на пътя. От СДВР съобщиха добрата новина, че през миналата учебна година на територията на София няма загинали деца при пътно-транспортни произшествия. В първия учебен ден полицейско присъствие ще има във всяко училище и във всяка детска градина, увери зам.-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи ст. комисар Антон Златанов. Той призова родителите и гражданите да подават сигнали, когато видят, че става нещо нередно в дворовете на училищата и около тях.

 

„Всеки човек, който остава безмълвен, когато види нещо нередно да се случва с деца или около училища и детски градини, нека да си представи, че там учи неговото дете и да не подминава, а да сигнализира. За нас е много важно да получаваме сигнали". Полицейско присъствие около училищата ще има през цялата учебна година, но в пиковите часове, когато децата отиват и се връщат от училище.

 

„Като цяло сме изготвили графици за полицейско присъствие в и около учебните заведения, относно посегателства върху децата и разпространението на наркотични вещества", обясни началникът на „Охранителна полиция" комисар Борислав Муеров. От „Пътна полиция" съобщиха добрата новина, че през миналата учебна година на територията на София няма загинали деца при пътно-транспортни произшествия. За съжаление обаче, има ранени и техният брой е 125. „Имаме настъпили 122 произшествия с участието на деца. Като участници в движението, 11 от децата са били водачи - знаете, че от 16-годишна възраст те могат да управляват мотопеди, 27 са били пътници в автомобил, а останалите са били пешеходци", коментира началникът на „Пътна полиция" комисар Стойчо Константинов допълва. На 145 учебни заведения са изпратени предписания за изграждане на предпазни парапети за сигурността на децата. От 15 септември огражденията трябва да са готови. 


Ехограф | 2015-09-12


Добави в Svejo