Храната издава характера

Книга разкрива тайните на здравословните блюда


Снимка: УикипедияХраната, която човек предпочита, издава неговия характер и произход. Това е тезата на психолога от Казанлък Мария Рачева. Тя е автор на първата у нас „Кулинарна психология“. Книгата е своеобразен реверанс към производителите на биохрани и почитателите на здравословното хранене.

 

Идеята за книгата се родила преди две години, а днес има амбицията да се превърне в настолно четиво за всеки уважаващ и обичащ себе си и здравето си човек. Това е и своеобразен учебник по психология и разгадаване на характеровите особености. От друга страна се оказва и  предизвикателство за кулинарите.

 

Енциклопедията разглежда въпросите за различните видове хранения на човек – социално, идейно и свободно. В същото време търси отговорите на това дали е грях чревоугодничеството, какво е преяждането и какво може да ни причини насилственото хранене.

Специална глава в книгата е посветена на българските християнски празници и ястията, които се приготвят за тях. Авторката е подбрала интересни и забравени рецепти от различни етнографски области на България, приготвяни от дедите ни за различните празници и носещи съответните енергии.

 

Според Мария Рачева хората от Северозапада обичат повече лютиви и пикантни подправки, което обяснява техния по-остър и пиперлив език. За разлика от хората в Казанлъшко, където се консумира повече сладко и тесто. Храна, характерна за гостоприемни и спокойни хора.
 

Всички средства от продажбата на "Кулинарната психология" ще се използват за издаването и на Каталог на щастливите храни, който ще е част от голяма национална кампания.


Михаил Стефанов | 2013-10-27


Добави в Svejo