Световен приз на нечуваща млада българка

София Калинова е сред най-изявените личности в света за 2015 г.


Световна награда получи нечуващата млада жена от България - София Калинова. Тя е избрана за една от 10-те най-изявени млади личности в света за 2015 г. Калинова се пребори с едни от абсурдите в достъпа до образование в България, както и за правата на глухите да държат изпити и учат в световни университети. Тя ще получи наградата си на церемония в Япония в началото на ноември. 

Ана Николова, президент на Junior chamber international, разказа за признанието, получено от София Калинова. "Първоначално тя беше номинирана за отличията на национално ниво, където беше избрана сред 10-те най-изявени млади личности на България, като тя беше представител на категорията „Хуманитарно и доброволческо лидерство“. След това тези десетина души бяха номинирани за световен формат, където са получени над 200 номинации от цял свят. Бяха избрани 20 полуфиналисти, сред които беше и София, вчера официално бяха обявени 10-те най-изявени млади личности в света и София е сред тях",  каза Николова. 

София Калинова е родена глуха. След като получава информация от Министерството на образованието, че няма да може да се яви на матура по Английски език, заради частта със слушане, София се бори срещу тази дискриминация. Като резултат, днес всеки глух човек в България има правото да се явява на матура по език. В момента младата жена учи право и политология в Ирландия. В университета й има жестомимичен преводач. Тя се бори и в България глухите да имат достъп до преводач в образователните институции.

София работи за прилагането на Конвенцията на ООН за защита правата на хората с увреждания в България и Европа и е в тясно взаимодействие с Британския съвет, където подпомага развитието на безплатно обучение по английски език на хора с увреждания. София, заедно с други амбициозни глухи студенти, работи по основаването на Български студентски съюз на глухите, обединяващ студенти от всички български университети и колежи, за да защитават социалните права на глухите студенти.
 


Ехограф | 2015-08-28


Добави в Svejo