Изтеглят от аптеките опасен инсулин

В България няма от засегнатите партиди


Лидерът в производството на лекарства срещу диабет Ново Нордиск (Novo Nordisk) изтегля 3 милиона опаковки неправилно дозиран инсулин в 13 европейски страни, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Става въпрос за продуктите НовоМикс30ФлексПен и НовоМикс30Пенфил. Пациентите са приканени да се свържат с лекуващия си лекар.
 

 

„За пациентите в България няма никаква опасност, тъй като в страната не е внасян от засегнатите партиди“, съобщи д-р Крум Касабов, генерален мениджър на Ново Нордиск Фарма ЕАД.      

 

В опасните опаковки, разпространени в някои европейски страни, нивото на инсулина може да варира между 50 и 150 процента от обозначените единици, което може да предизвика хипогликемия или хипергликемия, уточни Европейската агенция по лекарствата, цитирана от АФП.

 


Говорителят на компанията Майк Рулис посочи, че няма данни за проблеми със здравето на пациенти, използвали засегнатите продукти, които за първи път са били доставени през март. Ново Нордиск контролира 49 процента от световния пазар на инсулин, който се разширява с разрастването на болестта, засягаща около 350 милиона души според Световната здравна организация (СЗО).


Михаил Стефанов | 2013-10-26


Добави в Svejo