Сироп от бъз укрепва имунитета

Няма универсална билка, казва д-р Петър Димков


Сироп от бъз е имуностимулиращо средство, което може да се дава профилактично на деца и възрастни. Рецептата е на известния народен лечител Петър Димков. „Бъз в България расте в изобилие. Така наречените трапезни билки – мента, мащерка, риган, маточина, са билки, които човек ежедневно може да употребява под формата на чай. Например, жълтият кантарион има чудесен антисептичен, антибактериален ефект и може да се ползва за профилактика", обясни внукът на народния лечител – д-р Петър Димков. Той обаче предупреди, че както на едно лекарство пише за какво се прилага, кога и с какви противопоказания, по същия начин трябва да се гледа на природната медицина и лечението с билки. Има билки с токсичен ефект при предозиране.
 

Универсални рецепти с билки няма, каза още д-р Димков. Той допълни, че колкото повече се връщаме към природата и ценностите на Земята, на която живеем, толкова по-полезни ще бъдем на самите себе си.

 

„Повече от 20 години се занимавам с методите на дядо ми и неговите начини на лечение. През последните 5-6 години има по-голям интерес към природната медицина. Лошото е, че обичаме да бъдем от едната в другата крайност, но има връщане към природосъобразния начин на живот. Лечението, без значение на методите, е нещо много сериозно и да се дават универсални рецепти е много несериозно. Рецептата е съобразена спрямо заболяването и състоянието на даден пациент", каза още Димков, цитиран от Дарик.

 

Той гостува в Кюстендил по покана на читалище "Братство" и Българско географско дружество, където говори за вълшебството на билките.


Мариана Маркова | 2013-10-26


Добави в Svejo