1600 са майките са под 16 години

Общо 5500 на невръстните родилки у нас


5500 са малолетните и непълнолетни майки в България. Това каза пред репортер на ehograf.info в Русе министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин. По данни на социалните служби, 1500 от невръстните майки са под 16 години. Всяка от тях според новите социални политики ще получа не пари, както до сега за детето си, а продукти.

 

Какви ще бъдат те, ще решават социалните служители според конкретния случай. На едни може да се дава храна, на други памперси, а на трети ваучер за посещение в детска градина, уточни министър Калфин. Той подчерта, че майката на невръстната родителка няма да получава месечни добавки за нея. Изключение ще се прави в случаите, в които момичето е продължило образованието си. Това щяло да бъде един вид бонус и поощрение, коментира Калфин.

 

Социалният министър допълни още, че с малолетните майки ще работят психолози, социални служители и здравни медиатори. Целта е да се предотврати системата „деца раждат деца”. До момента имаме успех от подобни разговори и срещи, каза Ивайло Калфин. По думите му, вече били водени разговори между него и здравният министър Петър Москов за увеличение на здравните медиатори, които да помагат на невръстните родители. 


Силва Агопян | 2015-08-04


Добави в Svejo