Учат малчуганите как да оказват първа помощ

Първите уроци ще започват още в забавачката


Още в детската градина хлапетата ще получат първите уроци свързани с оказване на първа долекарска помощ и защита при бедствия. Децата от трета група ще имат обучение свързано с това какво поведението трябва да имат при възникване на природно бедствие. Хлапетата от четвърта група пък ще се запознаят с телефона 112 – в какви случаи трябва да се обаждат и какви са последиците от лъжливите сигнали. Това става ясно от проект на инструкция за провеждане на обучение за защита при бедствия и за оказване на първа долекарска помощ в системата на народната просвета. Инструктажът предвижда обучения от  хлапетата от детската градина до зрелостниците. Учебният план на всяка група в детската или клас включва различни теми.


Темата за сигналите до 112 както и за оказването на своевременна и първа долекарска помощ ще бъде застъпена и в учебния план за първокласниците. Според проекта на документа децата във втори клас пък ще се запознаят с природните бедствия като порой, свлачища и наводнения, както и с правилното поведение при възникването им. Те ще имат урок и по първа помощ при изгаряния и измръзвания. Третокласниците ще учат как да се пазят от слънчев и топлинен удар, както и какво е правилното поведение при гръмотевична буря и мълния. Земетресенията и водните инциденти са залегнали в конспекта за четвърти клас. Признаците на отравяния и оказване на първа помощ пък ще бъдат тема в часовете на петокласниците. В шести клас децата ще учат за кръвотечението и шока, а в седми – за оказване на първа помощ при задушаване и измръзване. Епидемиите и пандемиите ще бъдат теми в уроците на деветокласниците, а в десети клас гимназистите ще имат обучение свързано с оказване на първа помощ при давене. Зрелостниците пък ще учат за основните симптоми и реакция при епилептичния гърч, алергичния пристъп, инфаркт и инсулт.


Провеждането на обученията ще бъде задължително за всички детски градини и училища. В тях ще участват и служители от „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР.


Ехограф | 2015-08-03


Добави в Svejo