Кариес от забавачката

Една четвърт от българите пестят от паста за зъби


Децата ни са с болни зъби още от забавачката. Това стана ясно по време на дискусия по изпълнението на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца.

            

„Две трети от 5 и 6-годишните в страната имат кариес“, съобщи във Варна д-р Виктория Жекова, ръководител на националния екип по силанизиране на детските зъби. По думите й 12-годишните българчета вече имат средно по три развалени зъба, а при 18-годишните едва около 9% са без кариеси. Д-р Жекова цитира данни  на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), според които всяка година в страната се вадят по около 10 000 постоянни зъба на младежи до 18 години.

 

Бяха отчетени и други тревожни данни. Последните проучвания показват, че едва 33% от домакинствата в страната купуват редовно четки за зъби, а 39% отделят пари за пасти.

 

Председателят на Регионалната колегия на Българския зъболекарски съюз в морската столица д-р Румяна Въчкова допълни, че в момента съсловната организация води преговори със Здравната каса за финансирането на дейности през 2014 година. Искането на денталните медици е НЗОК да поеме още една манипулация за хората над 18 години.


Мариана Маркова | 2013-10-25


Добави в Svejo