Богатите на лекар в Европа

Избираме болница в страна членка по избор


Снимка: ehograf.infoБългарите вече могат свободно да се лекуват и изследват, в която страна от Европейския съюз пожелаят. На 25 октомври влиза в сила директивата, която установява правото на пациентите да получат медицинско лечение в друга страна членка без предварително разрешение, а разходите им да бъдат възстановени в съответствие с тарифите на страната, в която са осигурени.

                   

Пациенти коментират, че за западняците може и да е изгодно да се лекуват у нас, но за българите задграничното лечение ще излиза солено. Причината е, че касата възстановява болничните разходи в чужбина, но според цената им у нас. Излиза, че от облекчението ще могат да се възползват единствено богатите, които могат да си позволят да си дофинансират престоя в чужда клиника.

 

Ако ползваме здравни услуги извън пределите на страната, за да ни възстановят разходите тук, трябва да вземем фактурата от съответната болница и с нея да кандидатства пред комисия в здравната каса за покриване на разходите по нашите цени.


Директивата обаче не се отнася за дългосрочните грижи, трансплантацията на органи и публичните програми за ваксинация, уточняват от касата.


Мариана Маркова | 2013-10-24


Добави в Svejo