Край с монопола на касата

Вдигат заплатите в „Спешна помощ“


Снимка: ehograf.infoРеформата в здравния сектор е приоритет на правителството, реализирането на  който започва през 2014 година. Това е записано в проектобюджета за 2014 година, който днес бе публикуван на страницата на Министерство на финансите.

 

Първата стъпка е нова законова рамка и демонополизация на здравното осигуряване. В общественото пространство вече бяха лансирани две идеи как да се случи това. „Подготвяме първи стъпки за демонополизация на здравната каса", обяви премиерът Пламен Орешарски от парламентарната трибуна в началото на октомври в отговор на въпрос на бившия здравен министър Десислава Атанасова и настоящ депутат от ГЕРБ. Тя пък предположи, че министър-председателят има предвид създаването на втора здравна каса. Няколко дни по-късно здравният министър д-р Таня Андреева обяви, че нов модел на здравно осигуряване ще бъде въведен от догодина. Нейното предложение е 2% от сегашната здравна вноска да се дадат на частните осигурителни фондове.

 

Предвижда се с част от здравноосигурителните приходи по бюджета на НЗОК да се формира ресурс, с който да започне изпълнението на приоритети в здравния сектор, е записано още в проектобюджета за догодина.

 

От документа става ясно, че е осигурено финансиране за провеждането на реформи в системата на Министерството на здравеопазването за усъвършенстване на функционирането на спешната медицинска помощ. Предвидени са и средства по линия на укрепване на човешкия капитал чрез увеличаване на заплащането на медицинския персонал.

 

Пълния текст на проектобюджета четете тук.


Виолета Христова | 2013-10-23


Добави в Svejo

Още по темата:

Издават на място талони за болница

Избират „златен“ лекар

Доктори на бунт за убийството на Ники

Джипита искат работа на две места

Лекарите празнуват

Д-р Бинка Попова е лекар на годината

Спасяват джипитата от 24-часови наряди

Д-р Димитров е най-добър мениджър

Докторите на бунт

Общинските болници бойкотират Андреева

Андреева подрязва крилата на касата