Лекарствата скараха депутатите

Атанасова и Манолова кръстосаха шпаги


Дебатите по законопроекти за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина скараха депутатите. Отсъствието в парламента на здравния министър д-р Таня Андреева стана обект за остро изказване от страна на предшественичката й и настоящ депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова.

 

Липсата на министъра на здравеопазването в парламента говори за безхаберие в политиката по лекарствата, каза герберката. „Многократното напомняне, че едва ли не нашето управление е водило страната към гибел по отношение на лекарствената политика, се оказа поредният спукан балон, който се представяше на общественото мнение. Лекарствените продукти в България по време на управлението на ГЕРБ намалиха своите цени, благодарение на законодателни мерки, които бяха насочени към това. Стигна се до наличието на факта паралелен износ, защото цените на лекарствените продукти вече са най-ниски в ЕС", каза от парламентарната трибуна Атанасова.

 

„Не се кичете с чужди брошки. Всички знаем какво се случи с лекарствата и те костваха главата на един ваш министър. По ваше време цените на някои лекарства скочиха 8 пъти. Нищо не направихте за ограничаване на паралелния износ. Не говорете глупости от трибуната на българския парламент", заяви в реплика депутатът от Коалиция за България Емил Райнов. Тезата му подкрепи зам.-шефката на парламента Мая Манолова "По време на управлението на ГЕРБ цените на някои лекарства скочиха с 300%", отбеляза тя.

 

„Г-жо Манолова, по-добре не вземайте отношение по темите, които не разбирате. Вашият колега Райнов в мотивите е записал, че предвид най-ниските цени в България през този период се налага да се вземат мерки по отношение на паралелния износ. Спрете да се оправдавате с управлението на ГЕРБ, на Пламен Цеков. Това, че сестрата на вашата колежка Илияна Йотова (шефката на НЗОК - д-р Румяна Тодорова – бел. ред.) не може да се справя, е видно за всички“, не остана длъжна Атанасова.

 

Контрол на паралелния износ

 

С промените на първия законопроект се цели въвеждане на механизъм за мониториране на паралелния износ на лекарствените продукти, който не би нарушил принципа на свободно движение на стоки и услуги в Европейския съюз. В същото време би дал възможност на компетентните институции да се намесят в случай на установен дефицит на определен лекарствен продукт, което застрашава здравето на населението.

 

 

Законопроектът е с вносители председателят на здравната комисия д-р Нигяр Джафер и депутатът от Коалиция за България Емил Райнов. В него се предвижда създаване на Експертен съвет по търговия на дребно с лекарствени продукти към Изпълнителната агенция по лекарствата. Той ще включва представители на Българския фармацевтичен съюз, на фармацевтичните факултети на висшите медицински училища, като и представител на Комисията по професионална етика към Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз. Дейността на експертния съвет ще подпомогне и подобри дейността по издаване на разрешения за търговия на дребно с лекарствени продукти, смятат вносителите. Предвижда се Съветът да разработва национални критерии за осигуряване на равномерен достъп до лекарствени продукти, които да се предлагат на министъра на здравеопазването за утвърждаване.

 

Редактират договорите за лекарствата по каса

 

Предвижда се промяна в Закона за здравното осигуряване. Тя има за цел постигане на по-ясна редакция на реда за сключване и условията на индивидуалните договори за заплащане на лекарствени продукти между директора на районната здравна каса и притежателите на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти. Промените касаят чл. 262, ал. 6, т. 1 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. В този член от закона на фокус са лекарствата, отпускани по здравна каса. Вносител е Министерски съвет.


Филип Филев | 2013-10-23


Добави в Svejo