Всяка шеста двойка не може да има бебе

Днес е Денят на репродуктивното здраве


25 юни е обявен за Ден на репродуктивното здраве. Това е ежегодна инициатива на сдружение „Зачатие”, която се провежда през месец юни в различни градове на страната. Във фокуса на събитието са взаимопомощта и споделянето на опит, безплатните индивидуални консултации и груповите беседи със специалисти в областта на репродуктивното здраве. Представят се новостите в лечението на безплодието. По данни от последното направено проучване през 2013 г. в България повече от 145 000 са хората с проблеми, свързани с репродуктивното здраве.

 

В световен мащаб всяка една от 6 двойки среща трудности в зачеването на дете и това съставлява почти 15% от населението в активна възраст. Статистиката сочи, че проблемите се разделят по равно между двата пола, а често могат да бъдат и при двамата от двойката. Всъщност много малка част от хората с репродуктивни проблеми имат нужда от донорски материал, но те са изправени пред реалността да зависят от благородството на друг човек да имат собствено дете.

 

Не е нужно един проблем да засяга много хора, за да бъде сериозен. Целта на отбелязването на Световния ден на репродуктивното здраве е да предостави информация на пациентите и обществото за процедурите в асистираната репродукция, които се извършват с донорски материал, да се запознаят хората със законовата уредба и медицинските практики, да се опровергаят митовете и предразсъдъците, които битуват сред обществото по тази тема.

 

Необходимо е също да се намерят начините за преодоляване на все още неадекватното разбиране на донорския процес, да се популяризира тази благородна идея и да се насърчи дарителската активност. Десет години за стерилитета се говори все по-открито, адекватно и в първо лице. Той не е срамно бреме, което трябва да се крие, а състояние на репродуктивната система, чийто причини трябва да се търсят адекватно и да се преодоляват с помощта на добри специалисти.


Ехограф | 2015-06-25


Добави в Svejo