Психолози помагат за бебе

Имат принос при 60% от успешните процедури


Световни проучвания сочат, че около 60% от успешните ин витро процедури са подкрепени психологично, сочи статистиката. Потърсихме за коментар психолога Пенка Койчева. Тя обясни, че стресът трябва да бъде минимизиран и у двамата партньори. Общият емоционален фон да е хронично положителен, а психичният дисбаланс – преодолян. „Всеки неуспешен опит води до богата гама от състояния, които се лутат между объркването, укорите, безпомощността и гнева“, каза тя в интервю за ehograf.info.

 

Пенка Койчева уточни, че не винаги  всичко се получава според нашите очаквания, но това не означава, че вече трябва да генерализираме. „Забравяме за „винаги” и „никога”. Не се преживяваме като болни хора“, съветва психологът. Това са само част от простите правила, които двойката трябва да следва.

 

„Съветвам двойките винаги да се доверяват само на доказани медицински клиники и изследвания. Не е полезно да се правят сравнения с други случаи. Всеки казус е индивидуален. Също така не е полезно двойката да се идентифицира с описваните по форумите случаи“, обясни още Пенка Койчева.

                    

Относно двойките, които са изчерпали трите си опита по Фонда за асистирана репродукция (ФАР)към Министерство на здравеопазването Пенка Койчева  има теоретични възможности, които обаче не винаги са практически приложими. „Животът рисува с богата палитра и не знаем какви цветове ни е подготвил. Важно е сами да не рисуваме предварително с черното, да не се оставяме на хипнотичния ритъм на песимизма“, каза още Пенка Койчева.

 

Интервю с Пенка Койчева четете тук.


Цветелина Терзиева | 2013-10-23


Добави в Svejo

Още по темата:

Ева живее с надеждата за бебе

Донорът на сперма е широкоскроен

Един от десет става за донор на сперма

Четиризнаците се прибраха вкъщи

Зачатието е състояние

Андреева поема фонд ин витро

Тризнаци проплакаха в Бургас

Дупница се радва на бебе в епруветка

„Лудогорец“ спасява новородени

21 двойки с шанс за бебе

Всеки шести с репродуктивен проблем

Търново с 12 бебета в епруветка

170 хил. двойки се борят за бебе

Андреева поема ин витрото

Спермограми на половин цена

Девет двойки с шанс за бебе

4500 бебета по-малко

Бебе в епруветка на 40+

Психолози помагат за бебе

15 бона за бебе в епруветка

Габрово чака тризнаци