Зачатието е състояние

Психологът лекува душата при ин витро


Пенка Койчева е клиничен психолог в Медицински център "Детско здраве” и  МБАЛ "Здравето” – София. Тя е и  юрист, съдебен експерт-психолог към съдебен район - София, външен специалист кризисни интервенции към Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД).

 

Г-жо Койчева, как се отразява на психиката трудното забременяване?

Все повече се срещам с жени или двойки, които тъжно заявяват, че не могат да имат деца. Това е предварително поставено ограничение, което хората си слагат. Пораженческото мислене вече е започнало да действа, заедно с митовете, които носи.

                              

Как протича една такава среща с вас?

Разговорът с мен започва с много въпроси и отговори от двете страни. Първо, задължително трябва да се изясни цялостният статус на двойката – откога са заедно, откога правят опити за забременяване, как правят тези опити, как и къде живеят – като ежедневен ритъм, така и дали живеят заедно, или поотделно. Не на последно място, консултирани ли са с лекари.

 

Има ли рецепта как да се преодолее психологическият проблем?

Не винаги  всичко се получава според нашите очаквания, но това не означава, че вече трябва да генерализираме. Започваме промяната с някои уж прости, но много важни постулати. Забравяме за „винаги” и „никога”. Не се преживяваме като болни хора. Не мислим за зачатието като  проблем, а като състояние, което е динамично. Променяме ритъма си на живот поединично и като двойка – хранителен, двигателен, поведенчески, емоционален… Създаваме си щастие. Дистанцираме се от всичко, което ни създава психичен дискомфорт – дори работа, роднини, близки, места, ситуации. Спираме да се самообвиняваме и обвиняваме взаимно.  Ориентираме се изцяло констуктивно. Съзидаваме в мисли, думи и дела.

 

Какво съветвате двойките, които се борят с този проблем?

Съветвам ги винаги да се доверяват само на доказани медицински клиники и изследвания. Не е полезно да се правят сравнения с други случаи. Всеки казус е индивидуален. Също така не е полезно двойката да се идентифицира с описваните по форумите случаи. Да не посещават врачки и баячки. Приемането на съмнителни отвари и други, препоръчани от немедицински лица, крие значителни рискове за здравето. Медицинската статистика също е вредна. Не мислете за процентите неуспешни опити, съсредоточете се върху успешните.

 

Когато нещата изглеждат неосъществими по физиологични причини?

Ин витро оплождане може да се реализира и с донорски яйцеклетки или сперматозоиди. Прилага се при жени с нарушени яйчникови функции и при мъже с нарушена сперматогенеза. Така че варианти има. Хората трябва да са добре запознати. Всичко започва с прецизните медицинска диагностика и информираност, после следват съответните терапии, подготовки, интервенции. Неправилната и недостатъчната информация води до фрустрации (термин от психологията, който обозначава емоционално състояние на човек, излъган в своите очаквания и/или лишен от възможността да постигне силно желана цел – бел. ред.). Всички съмнения и въпроси следва да бъдат изяснени. В България имаме високо квалифицирани специалисти в тази сфера.

 

Не е тайна, че ин витро процедурите са скъпи. След всеки неуспешен опит двойките трябва да организират финансирането на друг.

В България съществува фонд „Асистирана репродукция” (ФАР) към Министерство на здравеопазването. Фондът финансира до три опита ин витро. По данни на фонда, към момента се обслужват 21 954 души. Съществуват и общински ин витро програми, които се финансират от няколко общини.

 

А когато тези възможности вече са изчерпани?

Има двойки, които имат по три неуспешни ин витро опита. Сблъскват се с финансовата невъзможност, до която хората опират – едно безсилие като присъда. Държавата е до тук, средства няма. Започва отчаяно събиране на пари от лични спестявания,  от такива на близки и познати, взимане на кредити, дори продажба на имущество. Отново има теоретични възможности, които обаче не винаги са практически приложими. Двойката се оказва пред непреодолима трудност и обикновено се стига до осиновяване на дете. Това решение трябва да бъде добре обмислено. Да не се взима индивидуално, под влияние на краткотрайни емоции или в депресия.

 

Каква е ролята на психолога в битката за бебе?

Световни проучвания сочат, че около 60% от успешните ин витро процедури са подкрепени психологично. Стресът трябва да бъде минимизиран и у двамата партньори, но най- вече при жената. Общият емоционален фон е необходимо да бъде хронично положителен, а психичният дисбаланс – преодолян. Всеки неуспешен опит води до богата гама от състояния, които се лутат между объркването, укорите, безпомощността и гнева.

 

А после?

Познавам и двойки, които се отказаха да имат дете с ин витро процедури и малко след това жената забременяваше. Някои забременяха след осиновяване на дете. Така че животът рисува с богата палитра и не знаем какви цветове ни е подготвил. Важно е сами да не рисуваме предварително с черното, да не се оставяме на хипнотичния ритъм на песимизма.

 

Т.е., не трябва да се губи вяра в чудото?

Ако едно дете не е дошло при нас сега, това не означава, че няма да дойде и за в бъдеще. Мислите трябва да бъдат насочени към него като към живо, реално същество, което съвсем скоро ще избере точно нас. „Мислите стават неща”, но ние самите ги материализираме или не. Изпитайте емоцията преди да се е случила – какво би било, ако сега разбера, че ще ставам майка със сигурност. Обичайте тялото си, което ще ви донесе желаната промяна. Искайте мислено, на глас, записвайки, дори пеейки, в сегашно време. Забравете за „не” и „няма”,  когато се фиксирате върху желания резултат. Варианти винаги има. Важно е да умеем понякога да спрем света и да ги съзрем. А психологът е именно този, който може да го направи, ако се въртиш твърде бързо, бавно или неадекватно. Светът понякога е за повече от двама.


Цветелина Терзиева | 2013-10-23


Добави в Svejo

Още по темата:

Ева живее с надеждата за бебе

Донорът на сперма е широкоскроен

Един от десет става за донор на сперма

Четиризнаците се прибраха вкъщи

Психолози помагат за бебе

Андреева поема фонд ин витро

Тризнаци проплакаха в Бургас

Дупница се радва на бебе в епруветка

„Лудогорец“ спасява новородени

21 двойки с шанс за бебе

Всеки шести с репродуктивен проблем

Търново с 12 бебета в епруветка

170 хил. двойки се борят за бебе

Андреева поема ин витрото

Спермограми на половин цена

Девет двойки с шанс за бебе

4500 бебета по-малко

Бебе в епруветка на 40+

Психолози помагат за бебе

15 бона за бебе в епруветка

Габрово чака тризнаци