Българската Анджелина Джоли

Оперираха пациентка на живо, доктори направиха консилиум онлайн


Снимка: ehograf.info41-годишна варненка може да се окаже българската Анджелина Джоли. Преди седмица морското момиче преживя операция, при която й бе отстранена ¼ от гърдата заради карцином. Престои й тест, който да установи дали е носител на ген, който увеличава риска от рак на гърдите. Ако това е така, ще й бъде предложена двойна мастектомия. На такава операция се подложи през април актрисата Анджелина Джоли.

 

„Готови сме. Това е тъканта, която ще срежа, за да видим къде е туморът. Преди операцията той е измерен ехографски – 2 сантиметра в диаметър. След това ще изчакаме патолозите да кажат за какъв вид злокачествен тумор става въпрос, за да решим каква част от гърдата трябва да бъде отстранена”. Това казва д-р Евгейний Василев, акушер-гинеколог и мамомолог в Първа АГ Болница „Св. София”. Той извършва операция 41-годишна пациентка с тумор в гърдата. Жената се води

 

фамилно обременена

 

тъй като майка й също е заболяла от рак на млечната жлеза. При изследване с позитронно-емисионен томограф (ПЕТ скнер), проведено в УМБАЛ „Света Марина“ – Варна, не е установено наличието на метастази в организма. Затова хиррузите ще се опитат да съхранят гърдата при операцията.

Тя се прави на живо по време  официалното представяне на уникалния за България проект „Телемедицинска свързаност между Първа АГ Болница „Света София“ – София и УМБАЛ „Света Марина“ – Варна. Партньор е и Военномедицинска академия (ВМА).Снимка: ehograf.info

 

Проектът е от национално значение за сферата на здравеопазването. Чрез изграждане на непрекъсната комуникация се осъществява пренос на данни, картина и звук (снимки с висока резолюция, снимки от мамография, ехография, скенер, хистологични тъканни срезове) в реално време. “Това ще позволи навременна консултация с водещи български специалисти, независимо в коя точка на България се намират“, заяви изпълнителният директор на Първа АГ Болница „Света София“ и инициатор на проекта д-р Иван Костов. Думите му бяха потвърдени веднага. Водещи специалисти от трите болници проведоха

 

лекарски консилиум на живо

 

„Резултатите са готови. За съжаление диагнозата се потвърди. Става въпрос за инвазивен дуктален карцином. Резекционните линии са чисти”, казва д-р Иван Красналиев, патолог в УМБАЛ „Света Марина” – Варна. Това означава, че ракът е ограничен в рамките на дуктулите. Почти всички жени в този стадий на рак могат да бъдат напълно излекувани.

 

„За щастие, тук имаме ранно диагностициране. Доскоро при такава диагноза се ампутираше цялата гърда. През последните 10 години тази тенденция се обърна. С помощта на новите технологии и след анализа на всички резултати се прилага онкопластичен подход. При него се използват серия техники, които запазват обема и външия вид на гърдата”, обясни д-р Младен Младенов, акушер-гинеколог и мамолог в Първа АГ Болница „Света София”.

 

Снимка: ehograf.info„Ще извършим

 

съхраняваща операция

 

при която ¼ от гърдата ще бъде отстранена”, казва операторът д-р Евгениий Василев.

 

Жената е сравнително млада, фамилно обремена. В този случай трябва да се действа по-радикално и да бъде отстранена цялата гърда като се направи пълна мастектомия. Около тази теза пък се обединиха полк. доц. д-р Деян Йорданов, началник „Гръдна хирургия” към ВМА, и проф. д-р Радослав Радев, гръден хируг и декан на факултета по медицина във Варна.

 

В крайна сметка бе взето решение за отстраняване на ¼ от гърдата, а в близко бъдеще на жената да се направи генетичен тест за предразположеност към рак на гърдата. Ако той се окаже положителен, ще й бъде предложена двойна мастектомия.


Ехограф | 2013-08-06


Добави в Svejo