Крадат храна от забававачките, наказани няма

Необходима е промяна в нормативната уредба смятат специалисти


Няма кой да наказва за краденето от храната в забавачките. Това стана ясно днес по време на заседание на областната комисия по здравеопазване в Русе. Оказа се, че инспекторите от Регионалната здравна инспекция могат само да констатират, че децата ядат по-малко от необходимия грамаж. „Не е в нашите правомощия да съставяме актове на виновните. Веднъж в годината изпращаме анализ с нарушенията до Общината, но кой трябва да състави актовете за установеното нарушение не е ясно”, коментира шефката на РЗИ – Русе д-р Маргарита Николова. По думите и, в някой от забавачките липсват везни за разтегляне на порциите. В чиниите на децата се слага „на око” или пък един банан се дели на две деца без да е ясно какъв е неговия грамаж.

 

 

Липсва ясна наредба кой трябва да съставя актовете за подобни нарушения, бе становището изразено от комисията. Те се обединиха около мнението, че промяната в закона е спешна. В противен случай, няма да са единични случаите, когато децата не само че не се хранят здравословно, но и тяхното меню е за сметка на пълните торби на някой от персонала в детското заведение.

 

 

Основната работа на инспекторите била да следят за качеството на приеманата от децата храна. В 76 % от проверените забавачки, храната в дневното меню на децата била балансирана и здравословна. Често обаче се случва за закуска децата да ядат сандвичи с колбас, имало и установен случай, когато в петъчен ден домакинката предпочела да купи вафла за следобедна закуска на децата, въпреки че това е категорично забранено. Установено е, че към момента децата ядат ежеседмично поне веднъж риба. За съжаление тя е замразена, а не прясна, като това било продиктувано от минималните бюджети с които забавачките разполагат за хранене. Консумацията на телешко месо също е сведена до минимум предвид цената. За обяд се сервират основно пилешко или мляно месо. Дали то ще е в основното или супата решават в забавачката. Предимство се дава и на пълнозърнестия хляб, който бил все по-предпочитан от дечицата пред белия. Овесените ядки също присъстват често в менюто на децата, най-вече под формата на сладки или солени бисквити с които лелките успявали „да прилъжат децата да ги изядат”. 


Силва Агопян | 2015-06-17


Добави в Svejo