Прощаваме се с Борис Гуджунов утре

Певецът си отиде в неделя на 74-годишна възраст


Прощаваме се с Борис Гуджунов утре от 14.30 ч. на Централните софийски гробища, съобщиха от семейството на легендарния певец. Гуджунов си отиде в неделя през нощта на 74-годишна възраст след тежко и продължително боледуване. Той беше сред популярните естрадни изпълнители през 60-те и 70-те години на миналия век.

 

"Българската култура, българската популярна музика претърпя поредната тежка загуба - напусна ни един легендарен певец, един изключителен талант и много чувствителен човек". Това се казва в съболезнованието на министъра на културата Вежди Рашидов към семейството и близките Борис Гуджунов, съобщиха от отдел "Връзки с обществеността" на Министерството на културата. "Скърбя заедно с Вас от загубата на големия български музикант Борис Гуджунов - една от емблематичните и много обичани звезди на българската естрада, който е свързан и с голяма част от нейната история", посочва Рашидов. 

"Макар че съдбата му поднесе не едно изпитание, с високия си дух Борис Гуджунов съумяваше винаги да отстоява каузата на своята професия като мисия - мисията да споделя магията на музиката и да въвлича все повече хора в нейния приказен свят, в който винаги има място за надежда. Той вярваше, че мисията на музиката е да прави хората и по-добри, по-отговорни, по-искрени и по-честни", отбелязва министърът.

Той допълва, че едва ли има и българин, който да не пази сантиментални спомени от поне една песен на Борис Гуджунов, и посочва, че няма да забравим и за неговите великолепни изяви с колегите и приятелите му Боян Иванов и Борислав Грънчаров, с които заедно формираха легендарното трио "Бо-Бо-Бо". 

"Неговото дарование и обаяние, неговите заслуги за българската популярна музика отреждат достойното му място сред изтъкнатите личности, с голям принос за българската култура", заявява министър Рашидов. От Министерството на културата припомнят, че Борис Гуджунов е награждаван със "Златен век" - най-високото отличие на МК, за големия му принос в развитието на българската култура. 

На 31 март певецът е отличен и с почетна грамота на Министерството на културата за високите си постижения в областта на музикалноизпълнителското изкуство.


Ехограф | 2015-06-15


Добави в Svejo