Затвориха лаборатория точила НЗОК

Правили фиктивни изследвания


Медицинска лаборатория „Милаб” в Пловдив бе запечатана заради установени от прокуратурата фиктивни изследвания, за които са получавани пари от здравната каса. Лични лекари предоставяли фалшиви направления с данни на свои пациенти. Това сочат данните от разпитаните над 200 свидетели. Голяма част от разпитаните в досъдебното производство са пациенти, които дори не подозират, че на тяхно име има издадени направления. В повечето случаи става въпрос за задължителните профилактични изследвания, които малко хора правят. Според отчетите на лабораторията обаче там се правят близо 5000 изследвания месечно. А годишният оборот на „Милаб” достига 900 хиляди лева. 

“Такива обороти имат едни от водещите лаборатории, които са вързани към съответните здравни заведения – обикновено клиники и университетски болници. Рядко частна лаборатория може да стигне такива обороти, още повече в сградата няма обозначителни табели, достъпът е ограничен.”, обясни наблюдаващият прокурор Йорданка Тилова. Според собственичката на лабораторията Милена Божилова, обаче, е напълно възможно лабораторията да има подобен оборот. 

“Да, естествено, че е възможно да се правят по 250 изследвания на ден. Може и да си плати пациентът, не е задължително с направление", каза Божилова. Направленията, с които са извършвани тестовете, са издавани от лекари от цялата страна, показва още разследването. Служители на лабораторията са отивали до кабинетите на личните лекари и специалистите, но често носели само документите, без придружаващите ги биологични материали за изследвания. До момента от Здравната каса отказват коментар по случая.


Ехограф | 2015-06-12


Добави в Svejo