Деменция убива пчелите

Намалените популации може да се дължат на зараза с алуминий


Намаляването на популацията на пчелите може да е причинено от високата степен на зараза на насекомите с алуминий - химически елемент, за който се смята, че играе роля в развитието на болестта на Алцхаймер при хората, съобщава “Дискавъри”. Според специалистите редица фактори допринасят за намаляването на пчелната популация - от недостига на цветя до нашествието на паразити. Биолози от университетите на Кийл и Съсекс са решили да проверят дали алуминият – “най-същественият замърсител на околната среда в наши дни”, оказва влияние върху насекомите.

Предишни проучвания са показали, че когато събират нектар, пчелите не избягват съдържащия алуминий. Това е подтикнало авторите на настоящото проучване да измерят съдържанието на елемента в пчелни какавиди. Изследователите са установили, че съдържанието на алуминий в пчелните какавиди варира от 13 до 193 части на милион. 

При човека съдържание на метала в мозъка, надхвърлящо три части на милион, може да се смята “за патологично и допринасящо за невродегенеративни заболявания, сред които болест на Алцхаймер, обясняват специалистите. На действието на алуминия са изложени не само хората, но и рибите, дърветата, посевите. Оказва се, че и пчелите не са “имунизирани” срещу метала.


Ехограф | 2015-06-11


Добави в Svejo