80 хил. българи заекват

Трудни за произнасяне са съгласните


Около 70-80 хил. души в България заекват. Световната статистика сочи, че на 7,5 секунди в света се ражда един човек, който има проблеми с говора. Това отчитат логопеди на днешния 22 октомври – Световен ден на заекващите. 

            

Обикновено проблемът се проявява между втората и петата година. Децата повтарят срички, думи, фрази, които накъсват речта им. След 5-годишна възраст обикновено те се научават как да координират мускулите, които имат контрол върху говора и проблемът при 50 на сто се решава от само себе си. Другите 50 процента обаче не успяват да се справят и продължават да заекват и като възрастни.

 

Обикновено трудни за произнасяне са съгласните – най-често д, т, с. Проблемът се усложнява от стрес и при психическо напрежение и човек може напълно да блокира.

 

Много са теориите на какво се дължи говорният дефект. Допуска се, че силен стрес на бременната може да кодира този проблем и да го заложи в бъдещото поколение. Други го свързват с гените. Твърдят, че при деца, които заекват, в 60 процента се откриват и роднини със същия проблем. Често проблемът се проявява, само когато детето е подложено на емоционално напрежение и силен стрес. Той може да се засили от прекомерно високи изисквания на родители и учители. Една от хипотезите свързва заекването с особеност в работата на мозъка и преработването на говорната информация.

 

Независимо от причината, детето трябва да се заведе на логопед, ако до 5-годишна възраст говорът му остава накъсан. Дефектът може да предопредели и избора на професия. Едно е ясно – той не пречи на музикалните изпълнители, защото заекването изчезва при пеене.


Филип Филев | 2013-10-22


Добави в Svejo