Инспектори погнаха кебапчето на плажа

Агенцията по храните с масови проверки по морето


Кебапчийниците и павилиони, които предлагат храни и напитки край плажа, ще бъдат щателно проверявани от Агенцията по храните в Бургас. По план в края на юни инспекторите ще започват масови проверки на временните обекти по курортите на север от града. Това съобщи д-р Георги Митев, директор на Областната дирекция на Агенцията по храните в Бургас. Служителите на агенцията ще проверяват дали всички обекти са регистрирани във ведомството. „Населението в Слънчев бряг, Св. Влас, Несебър през лятото става близо 400 хил. души. Тези временни обекти се обхождат от двама инспектори и няма как да бъдат проверени всички”, призна д-р Матев.

Само за седмица в агенцията се регистрират между 200 и 300 временни обекта за цялата област. Ето защо за да се избегне нарушението някои от обектите да работят без регистрация, ще има целенасочени проверки за текущ контрол за регистрация.

По двама служители от Айтос и Карнобат ще подсилят мобилните групи по Черноморието. Двамата инспектори от Айтос ще се включат от 11 юни, те ще бъдат пренасочени на север от Бургас, а от Карнобат – на юг от 15 юни.

Агенцията по безопасност на храните в Добрич също е започнала проверки по цялото добруджанско Черноморие от 1 юни, съобщи директорът на институцията д-р Розалина Брайкова. Кампанията е стартирала с две срещи с представители на бранша от трите общини – Балчик, Каварна и Щабла - едната е била в Албена, другата – в Балчик.

До момента няма констатирани нарушения, но пък и не всички заведения работят. Проверяват се сградите за хранене, оборудването, наличие на удостоверения, спазват ли се изискванията за алергените всякаква здравна документация. Що се отнася до новото изискване за алергените, всеки от ресторантьорите сам е решил как да информира гостите си – едни с табели, други – на самото меню, трети пък на блок масите с храната.

Проверките ще продължат през цялото лято, а от средата на юни в курорта Албена отново ще има съвместна приемна на Агенцията по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите, където ще се приемат сигнали за нередности и нарушения. Масирани проверки по Черноморието прави и Инспекцията по труда. В хотели и ресторанти се проверява за трудови договори и спазване на работното време.

От вчера инспекторите в Бургас започнаха проверки на млекопреработвателни предприятия и на ферми. Проверява се качеството на млечните продукти спрямо европейските регламенти. „По време на проверките вчера имаше ферми, които не бяха регистрирани първа категория и тяхното мляко не можеше да влезе в хранителната верига”, каза д-р Митев. Той добави, че 141 проверки са извършили инспекторите от Агенцията по безопасност на храните в Бургас през изминалата седмица в супер- и хипермаркети, специализирани магазини, големи, средноголеми обекти за обществено хранене, 6 кухни-майки, кетъринги за производство на храна, 4 хранителни блока на детски заведения, 4 склада за търговия на едро, 14 склада за търговия на дребно, 3 транспортни средства и 3 риболовни кораба. Съставени са 2 акта за установяване на административни нарушения. Единият е за търговия с храни с изтекъл срок на годност, а другият – за непредставено заверено свидетелство за здравословно състояние на персонала.


Ехограф | 2015-06-09


Добави в Svejo