Започват проверки за алергени в храната

Акцията ще е насочена основно по морето


Инспектори започват проверки по заведенията в морските курорти. Особено внимание ще се обърне на менютата в ресторантите за алергените в храните. Стикери за 14-те алергена, като соя, лактоза или ядки, трябва да има всяка предлагана храна. При липса на стикери се налага Наредбата, която задължи заведенията за хранене да предоставят тази информация на клиентите си, влезе в сила в края на миналата година.

„Казват, че е изискване на Европейския съюз, а го няма никъде в Европейския съюз, поне където сме ходили, тази година бях в Дания, в Гърция, колеги също ходят постоянно, коментирахме го, такова нещо няма никъде", коментира хотелиерът Янчо Парушев.

„Знаем, че здравословно всеки от нас може да има евентуално проблеми с някои от тях, дори от едно фъстъчено масло. Така и от ягоди и от ред други неща. Просто трябва да бъде обявено, особено в съставните храни", коментира директорът на БАБХ-Бургас Георги Митев.

Проверките ще продължат цяло лято. Може да подавате сигнали при съмнение на телефоните на Агенцията за безопасност на храните.

Изискванията за посочване на алергените в храните на заведенията за хранене влезе в сила от 13 декември в ЕС. По силата на новите правила клиентите на всички заведения ще могат да изискат от управата им информация затова какъв е произходът на храната, която консумират.


Ехограф | 2015-06-05


Добави в Svejo