Докторите на бунт

Искат незабавна актуализация на бюджета на касата


Ако не се намери решение на драмата с парите за здраве, докторите вдигат бунт. Те искат незабавна актуалиазия на бюджета на касата за 2014 година. Пациентите пък са заплашени да доплащат от джоба си за болнично лечение.

 

"Ще дадем време на управляващите до 8 ноември т.г., за да решат първо дали ще актуализират настоящия бюджет на касата със 150 млн. лв. Ако не го сторят и платят 80% от извършената дейност през септември, след около 2 седмици ще започнем да искаме болните да доплащат по 20% от лечението си". Това заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов.

             

Решението бе взето от делегатите на извънредния събор на БЛС, който се проведе този уикенд в Равда. "В Националния рамков договор има текст, според който болниците не могат да искат доплащане за дейности, платени 100% от касата. Но вече има официално решение, че тя ще плаща само 80%“, обясни д-р Райчинов. Лекарите дори заплашиха, че масово ще излязат в отпуск, а болниците ще поемат само спешните случаи.

 

Съборът изрази недоволството си от предлагания проектобюджет за 2014 година, след като се разбра, че той е планиран с 200 млн. лв. дефицит, а в същото време има предвиден излишък от 104 млн. лв. Медиците дадоха срок на управляващите да вземат решение за актуализация до 8 ноември. Формата и вида на протестите ще бъдат определени допълнително от Националния съвет на съсловната организация.

 

В тази патова ситуация скочиха и пациентите. Те обявиха, че са готови на протести, ако проектобюджетът на касата 2014 година остане в орязан вид.


Михаил Стефанов | 2013-10-21


Добави в Svejo

Още по темата:

Издават на място талони за болница

Избират „златен“ лекар

Доктори на бунт за убийството на Ники

Джипита искат работа на две места

Лекарите празнуват

Д-р Бинка Попова е лекар на годината

Спасяват джипитата от 24-часови наряди

Д-р Димитров е най-добър мениджър

Общинските болници бойкотират Андреева

Край с монопола на касата

Андреева подрязва крилата на касата