Розоберът пред провал

В Карловско работниците искат двойни надници


В Карловската долина няма работна ръка и розоберът е пред провал. Въпреки високата безработица в региона, бюрата по труда не могат да осигурят берачи, защото тази година работниците поискали двойно по-високо заплащане, за да влязат в розовите масиви. Производителите вече се надпреварват с бонуси, за да наемат хора. 


В разгара на розобера производителите в Карловската долина водят люта борба за работна ръка. Иван Чиков има 60 декара рози в село Климент. За да привлече берачи, е принуден да дава бонуси.  „Това, което даваме на работниците като бонуси е някаква закуска с кафе или безалкохолно. Когато се наложи да закъснеем след 11 часа даваме и някакъв обяд- сандвич или нещо, което да може да ги подкрепи”, обясни розопроизводителят.

За да прибере реколтата, Иван търси работници чак от Троян и Пазарджик. Готов е да поеме и пътните им. Надницата на берачите тази година е 70 стотинки за килограм набран цвят, което е с 10 стотинки повече от миналата година. С 10 дни по-късно започна тази година прибирането на розовия цвят. Основната причина за това е по-влажната и по-студената пролет.  „Тази година очакваме 30% по-малко реколта за съжаление, защото самата година е наистина по-лоша специално за розовия цвят”, казва още Иван Чиков. Заради по-ниските добиви тази година, изкупната цена на килограм рози стигна 2,80 лв., а на световните борси килограм розово масло се търгува за рекордните 7000 евро. 

Очаква се тази година България да изнесе около 2 тона розово масло за Германия, Франция и Швейцария. За да се получи само един литър розово масло са необходими цели 3 тона розов цвят.


Ехограф | 2015-05-25


Добави в Svejo