Лекуват с вода край Сливен

Вдигат балнеокомплекси край баните


Възраждат лечението с вода край Сливен. Има заявен инвеститорски интерес към два терена на Сливенски минерални бани, съобщи областният управител Корнелий Желязков. Те се намират южно от Банята и са по 3 дка всеки. Приблизителната им пазарна оценка е 80 хил. лв. на имот. Предстои възлагане на оценка от лицензиран инвеститор и насрочване на търг за продажбата им в най-кратки срокове. Данъчната оценка на имотите е под 10 хил. лв. и областният управител може да ги продава. Терените са отредени за изграждане на санаториум и такова е инвестиционното намерение.

 

Според областния управител това са важни стъпки за развитието на Сливенските минерални бани. Там трябва да бъде изградена и инфраструктура. Липсата на такава е проблем за инвеститорите. Следва да се изгради и канализационна мрежа и пречиствателна станция.

                    

Има интерес и към недовършения балнеосанаториум до действащия „Жива вода“. Той е собственост на „Профилактика, рехабилитация и отдих“ ЕАД и е на 67% завършен. Мащабният обект се продава като незавършено строителство. Има собствен сондаж за минерална вода. Обектът трябва да остане санаториум.

 

С решения на Общински съвет Сливен от последната сесия е поискано предоставяне в собственост на Санаториума и Банята на Сливенски минерални бани. Бившите наематели на Банята - „Славянка“ ООД, са натрупали много задължения за наем, електроенергия, вода и други. Заради това през юни 2013 година договорът е едностранно прекратен от областния управител. Според него Санаториумът и Банята трябва да се предоставят в собственост на общината, за да се подкрепят усилията на община Сливен за развитие на курортното дело.


Филип Филев | 2013-10-21


Добави в Svejo