Препъват есемесите на 112

Глухите искат езикът им да стане официален


Законопроектът на пловдивския депутат от БСП Захари Георгиев за есемес известяване на 112 среща съпротива и от страна на мобилните оператори. Това съобщи народният избраник в града под тепетата. В България има над 200 000 хора с говорни и слухови увреждания. Те трябва да имат достъп до спешна помощ в случай на нужда, аргументира се Георгиев.

            

Само преди няколко дни здравният министър д-р Таня Андреева обяви, че подопечното й ведомство не е съгласно да се въвеждат есемеси на телефон 112. Тя обясни, че аргументите са описани на цели две страници. Лекари от Спешна помощ също изразиха несъгласие с въвеждане на текстовите съобщения. Една от причините е, че няма да могат да разграничат спешността на случая, от което ще пострадат тези пациенти, които наистина се нуждаят от линейка. Според тях, ако бъде прието, известяването трябва да засяга само определени групи хора – хората с увреден слух, например.

 

Хората с увреден слух са дискриминирани, безработицата сред младите нечуващи е най-висока – 9 от 10 младежи нямат работа, сочи статистиката на Съюза на глухите в Пловдив. Оттам поискаха жестомимичният език да стане официален за България. Това означава във ведомства и институции да има жестономични преводачи.


Мариана Маркова | 2013-10-20


Добави в Svejo