Бебета с кариеси

Лекуват им зъбките под упойка


За тревожна тенденция при здравето на зъбките на най-малките алармираха в Пловдив от Асоциацията на денталните мениджъри. В кабинетите на стоматолозите са регистрирани случаи на 18-месечни бебета с кариеси. Невръстните пациенти се лекуват под упойка.

                  

„Основна причина да се появяват кариеси още в толкова ранна детска възраст са натопените в мед биберони и подсладеното мляко, с което много бебета заспиват. А на децата не само не трябва да се дава сладко, а е нужно родителите да свикнат леко да изплакват устата на детето с вода дори и след хранене само с мляко“, каза председателят на асоциацията д-р Венета Павлова.
 

 

Стоматолозите припомниха, че родителите трябва да водят редовно децата си на профилактичен преглед в зъболекарски кабинет. Първият трябва да бъде направен още при появата на първото зъбче. Тази среща е по-скоро опознавателна. На нея майките и татковците ще получат ценни указания как да се грижат за зъбките на детето си и каква да бъде добрата устна хигиена.

 

Петокласниците с по 3 пломби

 

Всяко дете до 12-годишна възраст има 3 кариеса, а до навършване на пълнолетие, те стават 6. Това пък съобщи в Ловеч председателят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Борислав Миланов. Той допълни, че за последните 13 години в България са извадени 10 000 зъба на деца до 18-годишна възраст. Тревожната статистика сочи, че 94% от младежите имат поне един усложнен кариес, 25% от тях са с един изваден зъб, а възрастните до навършване на 44 години са със средно 2,2 извадени зъба.

 

Стоматологът подчерта колко са важна профилактиката, храненето и почистването на зъбите. При редовно четкане рискът от развиване на кариес при децата намалява до минимум. Необходимо е шест минути четкане заедно с почистване с конец", подчерта д-р Шарков. Той допълни, че Световната здравна организация (СЗО) е приела стратегия през 2020 година всички хора до 65-годишна възраст да имат минимум 20 естествени зъба в устата си.

 

Д-р Шарков и шефът на Комитета по комуникации в Световната федерация на зъболекарите д-р Николай Шарков участваха в кръгла маса за безплатната силанизация на детските зъби.


Мариана Маркова | 2013-10-20


Добави в Svejo