Вдигат заплатите на лелки и сестри в забавачките

Увеличението ще е от 1 юли


Заплатите на медицинските сестри и лелките в детските градини и яслите в София ще бъдат увеличени с до 20% от 1 юли. За това се договориха синдикатите и кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Вдигането на началната основна месечна заплата ще е между 15 и 20%,  според колективния трудов договор, който вчера кметът подписа със здравните синдикати на КНСБ и КТ „Подкрепа". 

В момента тя е 480 лв., каза зам.-шефката на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ Слава Златанова. С увеличението началната основна заплата на непедагогическия персонал трябва да стане 576 лв. Върху нея се изчисляват добавките за стаж и пр. Колективният трудов договор не засяга педагогическия персонал, a само медицинските сестри и лелките. 

Важи обаче и за сестрите в софийските, училища. Ще бъдат вдигнати и заплатите на работещите в общинските детски кухни, банката за майчина кърма - общо 1800 души.

Договорено е и увеличение на парите за закупуване на работно облекло. Досега се отпускаха по 240 лв. на година, докато с новия колективен трудов договор сумата се променя на една минимална работна заплата, която в момента е 360 лв., а от 1 юли ще е 380 лв.


Ехограф | 2015-04-30


Добави в Svejo