Спасяват джипитата от 24-часови наряди

Искат 3,40 лева такса за преглед при личния лекар


Делегатите на 58-ия извънреден събор  на Българския лекарски съюз (БЛС) се обедиха около становището да отпадне задължението на общопрактикуващите лекари да осигуряват 24-часова неотложна медицинска помощ.

 

Един процент от минималната работна заплата - 3,40 лева, да стане таксата за преглед при джипи, предлагат още от БЛС. Ако това бъде прието от парламента, таксата от 1 януари ще се увеличи с 50 стотинки от сегашните 2,90 лева, тъй като от тогава и минималната заплата ще се увеличи от 310 на 340 лева.

 

Беше гласувано Общата част на Националния рамков договор (НРД) да се стандартизира, като се договаря на 3 години, а ежегодно се актуализират само цени и обеми. Договорите с изпълнителите на медицинска помощ да важат от март до март. Всяка година цените на медицинските дейности да се индексират съобразно инфлационния индекс, настояват още лекарите.

 

Съборът гласува да се върне практиката при всяко посещение на лекар  в доболничната помощ пациентът да плаща  такса от 1% от минималната заплата, а за болничен престой – 2%. За тази цел да се подготвят законови промени.

 

Започнаха обсъжданията и по отделните части от Националния рамков  договор, като до момента продължават разискванията в частта Първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП).


Мариана Маркова | 2013-10-19


Добави в Svejo

Още по темата:

Издават на място талони за болница

Избират „златен“ лекар

Доктори на бунт за убийството на Ники

Джипита искат работа на две места

Лекарите празнуват

Д-р Бинка Попова е лекар на годината

Д-р Димитров е най-добър мениджър

Докторите на бунт

Общинските болници бойкотират Андреева

Край с монопола на касата

Андреева подрязва крилата на касата