Виното лекува депресия

Дегустация на над 200 вида в Стара Загора


Хората, които често употребяват малки количества вино, са по-малко податливи на депресии. До този извод са стигнали испански изследователи. Това обаче не е първият научен доклад, който доказва благоприятното въздействие на виното върху човешкото здраве. Преди това беше установено, че то намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет, заболявания на дихателната система, предпазва от развитието на рак на дебелото черво, както и забавя появата на деменция.

 

В Стара Загора започна фестивалът на виното и културното наследство „Августиада". „Избрахме Стара Загора, защото Августа Траяна е едно от древните имена на града. Стара Загора може да се гордее с великолепната мозайка Дионисиево шествие - една уникална находка в прослава на Бога на виното и веселието. Традициите, свързани с виното, са издигнати в култ още от дълбока древност и Стара Загора е запазила тези традиции и до днес. Градът се намира в центъра на България, постоянно е в челните национални класации за бизнес развитие и качество на живот и може да предложи на своите гости комплексно незабравимо преживяване", разказа един от организаторите на фестивала Галина Нифору.

                

На фестивала среща си дават винопроизводители, представители на хранително-вкусовия бранш, ценители на виното, гастрономията и културното наследство, представители на различни сфери на бизнеса от страната и чужбина. Предвидена е дегустация на над 200 вида вина от 30 водещи български, австрийски, гръцки, македонски и турски изби.


Михаил Стефанов | 2013-10-19


Добави в Svejo