Д-р Бинка Попова е лекар на годината

Наричат я виртуоз в микрохирургията


Доц. д-р Бинка Попова е виртуоз в микрохирургията. Колегите и пациентите я определят като рицар в бяла престилка. Тя е спасила ръцете на стотици пациенти чрез реплантации. При тези операции напълно отрязани пръсти или цяла се зашиват отново на мястото си и възстановяват функциите си.

 

Българският лекарски съюз я утвърди като носител на  най-високия почетен знак  „Лекар на годината”- 2013.

 

Доц.д-р Бинка Константинова Попова -Русева, дмн, е завършила Медицински Университет в София през 1972 година. След дипломирането си с отличен  започва работа като стажант-асистент в Клиниката по ортопедия и травматология към университетска болница "Царица Йоанна" под ръководството на проф. Янаки Холевич и проф. Елена Панева-Холевич. В същата клиника работи до днес. В първите години младата лекарка усвоява основните принципи на хирургията на ръката, а през 1979 година защитава кандидатска дисертация. Мечтата й да специализира микросъдова хирургия се осъществява в Киев през 1985 година.

 

Две години по-късно  доц. Попова  за първи път в България извършва успешна реплантация на напълно ампутирана през дланта ръка, след което работи насочено в областта на микрохирургията. Направила е  около 300 реплантации и редица оперативни интервенции в областта на  реконструктивната  микрохирургия. Именно тя въвежда в България операциите от раздела Реконструктивна Микрохирургия – свободно пренасяне на ламба, пръсти от стъпалото на ръката, васкуларизирани присадъци от фибула, свободна трансплантация на мускул като двигател, както и реконструкция на периферни нерви.

        

Специализирала е в Съединените щати, има  редица участия като докладчик  в Канада,  Унгария, Южна Корея. Дългогодишен преподавател към МУ –София,      научен ръководител на двама докторанти, член на Българско дружество по Ортопедия и Травматология и по хирургия на ръката,  на  Международната и Европеййската федерация на дружествата по хирургия на ръката.


Виолета Христова | 2013-10-19


Добави в Svejo

Още по темата:

Издават на място талони за болница

Избират „златен“ лекар

Доктори на бунт за убийството на Ники

Джипита искат работа на две места

Лекарите празнуват

Спасяват джипитата от 24-часови наряди

Д-р Димитров е най-добър мениджър

Докторите на бунт

Общинските болници бойкотират Андреева

Край с монопола на касата

Андреева подрязва крилата на касата