Масажираме американците

Наши кинезитерапевти работят отвъд океана


Снимка: Русенски университетРодни кинезитерапевти коват кариера в Америка. Сред тях са и възпитаници на Русенски университет „Ангел Кънчев”, съобщи в интервю за „Ехограф” ректорът проф. Христо Белоев. „Много наши възпитаници получават професионално признание и реализация и в чужбина – Турция, САЩ, Италия”, обясни той.

 

Висшето учебно заведение кове здравни кадри от 20 години. Първият випуск кинезитерапевти е приет през 1992/1993 учебна година. По професионално внаправление „Обществено здраве” се обучават и ерготерапевти. От 2011 година русенската Алма матер разкри специалности „Медицинска сестра” и „Акушерка”. Това е изключително важно за региона, тъй като лекари от цяла Североизточна България биеха тревога за недостига на среден медицински персонал. Изключите. До тази ситуация се стигна, след като преди седем години Медицинският колеж в Русе беше закрит.

 

Връщането на обучението по тези специалности беше извоювано с помощта на депутати, областни управители, местни управници и на цялата общественост. Това стана възможно, след като Русенският университет премина успешно акредитацията на тези две спациалности, които станаха част от факултет „Обществено здраве и здравни грижи”.

 

Интервю с проф. Белоев четете тук.


Ехограф | 2013-08-06


Добави в Svejo