Еднакво майчинство за всяко дете

Сега продължителността е еднаква до трето бебе в семейството


Дължината на отпуска по майчинство трябва да е еднаква за всяко поредно дете, родено в едно семейство, а не само за първите три, както е досега, коментира днес социалният министър Ивайло Калфин. Той се ангажира да работи в посока това да се промени по време на среща с представители на Асоциация "Родители". По думите му нормативната база, според която до третото дете отпускът за отглеждането му е две години, а след него - година и половина, няма никакъв смисъл.

 

Според социалния министър държавата трябва да насърчава раждането на повече деца от работещи и отговорни родители. Калфин обаче подчерта, че към момента майчинството у нас е сред най-продължителните в Европа.

 

"Отворен съм за всякакви конструктивни предложения, свързани с поощряване на работещите родители, стига да не влизат в противоречие с европейските директиви и световните конвенции.

 

Убеден съм, че работещата жена между 30 и 45 години, например, трябва да бъде насърчавана от държавата да ражда второ или повече деца, но със сигурност не чрез социални помощи”, заяви той. Социалният министър изрази разбиране и към избора на жената да си остане вкъщи, за да гледа децата си.


Ехограф | 2015-04-02


Добави в Svejo