Цигарите на психиатър

Шизофренично било да се връща на пушене на закрито


Драмата с разхлабването режима на пушене на закрито стигна до психиатър. Управляващите определиха готвените промени като демократични, а ГЕРБ видя в действията им тревожни симптоми.

         

„Това звучи шизофренично – някой да защитава непушачите и запазването на здравето, да е поддръжник на пушенето, което е основна причина за много болести. Има явни доказателства за здравословните вреди от пушенето. Няма никакви икономически доводи, които да са основателна причина да се върне тютюнопушенето". Това заяви бившият здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова.

 

„Един от аргументите да се отмени пълната забрана на пушенето на закрито е, че то така или иначе не се спазва. Но по-важното е, че в свободна нация хората трябва да имат право на избор", заяви пък депутатът от „Коалиция за България“ Спас Панчев.

 

Тази седмица управляващите внесоха предложение забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да бъде отменена, което доведе до сериозни обществени дебати по темата.

 

 „Пушачите трябва да могат да отидат и да запалят цигара с приятели, а собствениците – да решат дали да се пуши, или да не се пуши в техните заведения. Либерализацията на закона е продиктувана от желанието на огромна част от обществото да има определена промяна", обясни Панчев, цитиран от Нова ТВ. По думите му ще се промени само малка част от закона – ще се пуши в нощните заведения и в заведенията за хранене с обособени за целта помещения. Собствениците на малките заведения под 70 кв. м. ще решават сами дали да се пуши в тях. Ще има и ясни обозначаващи табели пред всяко заведение, за да не влизат в тях непълнолетни и непушачи.

 

„Много хора са доволни и ходят на места, в които не се пуши. Ресторантьорите обаче се оплакват. Ние проведохме много срещи с тях", допълва Панчев.


Христо Михайлов | 2013-10-18


Добави в Svejo