Чакат бум на рак на гърдата

В риск са жените между 50 и 57 години


Снимка: ehograf.infoВ България има двойно по-голяма заболеваемост от рак на гърдата, отколкото в света. Това съобщи днес на кръгла маса в парламента проф. Радослав Радев, декан на Медицинския факултет към МУ – Варна. В световен мащаб заболяват 54 на 100 000 жени, а у нас – 94 на 100 000. За нарастване на заболеваемостта у нас предупреди и доц. Георги Байчев от Военномедицинска академия. Той съобщи, че очакваните тенденции за България са увеличаване на заболеваемостта с 47% за периода 2013-2014 година спрямо минали години. Доц. Байчев заяви, че приоритети за намаляване на тези цифри трябва да бъдат здравното образование, подобряване на диагностиката и скрининга.

 

Честотата на рака на гърдата е толкова голяма, колкото всички други ракови заболявания при жената, взети заедно. Това каза директорът на Първа АГ Болница „Св. София” д-р Иван Костов. Една от осем жени има вероятност да бъде със заболяването рак на гърдата, посочи д-р Евгений Василев от Втора онкохирургия  на Първа АГ Болница „Св. София“. По думите му във възрастта между 50 и 57 години е най-голямата честота на заболеваемост от това заболяване. Околната среда играе основна роля като рисков фактор за развитие на рак на млечната жлеза, а прекомерната употреба на алкохол покачва риска от развитието му.

 

Кръглата маса е в рамките на отбелязването на Световния месец за борба с рака на гърдата и се организира по инициатива на Първа САГБАЛ „Св. София“, ВМА и УМБАЛ „Св. Марина“-Варна.

 

„Спри и се прегледай“ пред провал

 

Ако скрининговият проект „Спри и се прегледай“ не бъде удължен с една година, ще трябва да бъде създадена национална програма, по която да се извършат профилактичните прегледи. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева при откриването на форума. Тя повтори, че развоят на проекта до момента е провал, защото е организиран и проведен по неефективен начин. Д-р Андреева посочи, че от 400 000 пациенти, предвидени за преглед, от началото на годината скрининг е направен само на 19 240. От тях едва 3679 жени са прегледани за рак на гърдата, при предвидени 50 000. Тя обясни, че в регистъра на онкологичните заболявания има 47 000 човека. От тях 3885 са били диагностицирани през миналата година с рак на гърдата. Най-много починали от заболяването има в няколко региона на страната, сред които Перник и Велико Търново.


Михаил Стефанов | 2013-10-17


Добави в Svejo