Гласуват по съвест дименето в кръчмите

Промените в закона влизат в пленарна зала преди зимата


Снимка: ehograf.infoДепутатите от левицата ще гласуват по съвест дали да се върне дименето в кръчмите. Това съобщи червеният народен представител Спас Панчев, който е част от групата, внесла предложението за промени в закона за здравето, които да либерализират режима за пушене на закрито.

 

„Не сме налагали изискване към колегите да гласуват за или против. Аз ще гласувам „за”. Макар че съм непушач, считам че не сме постъпили правилно като сме забранили тотално тютюнопушенето”, каза Панчев. Той уточни, че законопроектът трябва да влезе за гласуване в пленарна зала преди зимата.

 


Промените ще влязат за обсъждане в парламентарната здравна комисия вероятно другата седмица, съобщи председателят й д-р Нигяр Джафер, депутат от ДПС. Според нея комисията ще остане на позицията си да не се променя действащия режим. „Горещите дебати ще бъдат в пленарна зала. Там резултатът ще бъде абсолютно непредвидим”, посочи Джафер. Депутатите ще решат с гласа си дали да се върнат пепелниците в заведенията и нощните клубове.

 

Законът е лобистки и обслужва интересите на ресторантьорите, заяви бившият здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова.

 

„Не бих застанала категорично на позицията, че законът е лобистки. Аргументите са, че се защитава дребният и средният бизнес, ресторантьорите, туризмът в България. Да погледнем от другата страна – лобистка е позицията и на тези, които защитават непушачите. Правата на пушачите свършат там, където започват правата на непушачите”, контрира д-р Джафер.


Михаил Стефанов | 2013-10-17


Добави в Svejo