Парфюми и прахове дразнят бебешката кожа

При проблеми търсете специалист


Причините за проблемната кожа при бебетата могат да бъдат много и различни, а най-често симптомите са сухота, зачервяване и сърбеж.   Почти всяко бебе в определен момент от развитието си има суха кожа. Понякога тя се наблюдава във вид на малки петна зад коленете или в гънките на лактите. Може да заема и по-големи повърхности от кожата, като предната част на бедрата. А има случаи, когато кожата става суха по цялото тяло или както е известен още – атопичен дерматит. 

При проходилите деца класическото място на екземата са коленете и лактите. Може да се появи също така и във вид на сухи и червени петна върху бузите, зад ушите или върху китките или глезените. При някои деца се изразява в оцветени отоци върху бедрата, отзад на ръцете или върху коремната област. Цветът на екземата може да бъде от телесен до яркочервен. За сухата кожа има две причини: въздух и дразнител. Всъщност кожата е пригодена да бъде изсушавана от въздуха.

Когато се потим, влагата от повърхността на кожата се изпарява и това спомага за понижаване на температурата на тялото. Ако обаче кожата се овлажнява много често и изсъхва прекомерно, или ако не се овлажнява достатъчно, може да стане суха. Ако къпете детето всяка вечер, може да откриете, че кожата му постепенно загрубява. При сух климат (или когато отоплителната система в дома през зимата изсушава въздуха) кожата много бързо изгубва влагата си. Хора, които мият ръцете си по няколко пъти на ден, като лекарите например, трябва постоянно да ги овлажняват, тъй като в противен случай кожата става толкова суха, че се напуква.

Друга причина за суха кожа са дразнителите. Това могат да бъдат Парфюми, перилни препарати, текстилни багрила и различни оцветители, платове и дори храни могат да предизвикат изсушаване и възпаление на кожата. Докато при някои деца се развиват сериозни обриви, при други кожата става суха и на люспи. Обикновено лесно може да се установи кой е дразнителят, причиняващ обрива, защото той се появява само след като дразнещото средство влезе в контакт с кожата. Например ако виновникът е перилен препарат, обрив ще се появи само след като кожата се покрие с изпрана с него дреха. Друг често срещан „обвиняем“ е никелът, който е в състава на металните катарами на коланите и закопчалките на дрешките. Обрив от никел се появява само когато никелът се допира до кожата.


За да успокоите чувствителната кожа, използвай хидратиращи и омазняващи кремове, които ще спомогнат за образуването на защитната мантия и ще предпазват кожата от външни влияния. Продуктите трябва да са противовъзпалителни и без съдържание на консерванти.

Контактният дерматит при бебетата също се характеризира със зачервяване, сърбеж, дори оточност. Най-често причината се крие в дразнители от околната среда като козметични продукти, прах за пране, запарване от еднократните пелени и др. Измененията по кожата настъпват по местата на директния или индиректния контакт с причинителя.

 

Посещението при специалист е първата стъпка, която трябва да се направи, за да се установи какъв точно е типът контактен дерматит - дали е алергичен или иритативен.


Бебешката кожа е много нежна и уязвима и лесно се възпалява. Особено ако е подложена на постоянно дразнене, както е в седалищната област от урината и изпражненията. Памперсът допълнително запарва кожата и усложнява положението. Затова подсичането вече се нарича памперс-дерматит. Кожата се зачервява силно, започва да се бели, появяват се малки ситни пъпчици. Детето става много неспокойно и плаче.

Тъй като детската кожа е особено чувствителна, а имунната система не функционира пълноценно, кожни обриви и възпаления могат да възникнат почти от всичко – характерни са по време на никнене на зъбки, при отбиване на кърмачето, след медикаментозно лечение, което нарушава функциите на храносмилателната система и предизвиква диария (а това улеснява достъпа на бактериите до памперс зоната), при захранване. И когато влагата се задържи по-дълго, бебешкото дупе става податливо на подсичане.

 


Ехограф | 2015-03-12


Добави в Svejo