Кайма само от месо в забавачките

Наредба забранява соята в продукта


Снимка: ehograf.info, архивПроверки в забавачките за качеството на храната извършват здравните инспектори във Враца. За първите две седмици на октомври са проведени 32 проверки в детски ясли и детски млечни кухни.

 

Издадени са 9 предписания по член от наредба на здравното министерство, според който се забранява предлагането на кайма полуфабрикат и се изисква предлагането на смляно месо, за предпочитане телешко или минимум 60% телешко.

 

На повечето места инспекторите са констатирали, че храненето на децата съответства на изискванията на Наредба №2 на Министерство на здравеопазването, която влезе в сила на 1 септември. С нея се въвеждат конкретни изисквания по отношение състава и асортимента на предлаганите храни в детските заведения и детските кухни. Регламентират се условията за осигуряване прием на пълноценна и разнообразна храна, включително на достатъчен прием на мляко, млечни продукти, месо, птици, риба, яйца и други богати на белтък храни. Предвижда се прилагането на здравословни технологии при приготвянето на храната и се създават предпоставки за прием на мазнини, захар и сол,  съответстващ на физиологичните потребности на децата във възрастта от 0 до 3 години.

 

Проверката продължава до края на октомври и ще бъдат обхванати всички заведения, в които се предлага храна за децата от 0 до 3 години.


Виолета Христова | 2013-10-17


Добави в Svejo