Акушерка сее стафилококи

Преди дни в отделението издъхнаха родилка и бебе


Снимка: Личен архивАкушерка и санитарка от АГ отделението на габровската болница са носители на стафилококи, сочат данни от проверка на Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Тя бе разпоредена след трагичната смърт на новородено бебе и 30-годишната му майка Десислава Манолова. Здравните инспектори взеха проби за изследване на част от персонала от отделенията по гинекология и неонатология. Резултатите от първите две проби са готови и те се оказали положителни за наличието на стафилококи.

 

Все още не е ясно дали щамът на откритите у акушерката и санитарката стафилококи е еднакъв с този, довел до смъртта на Деси и втората й рожба. Това ще стане ясно по-късно от резултатите от референтната лаборатория в София, където ще бъде направено повторно изследване на взетите от медицинския персонал проби. Двете обаче са отстранени от работа.
 

 

До седмицапредстои да бъдат готови резултатите и на останалата част от персонала, за да се разбере колко заразоносители са се разхождали сред бременните, родилките и бебетата.
 

 

Съпругът на починалата родилка – Станислав, след като научи за положителните проби на акушерката и санитарката от болницата, отново беше категоричен, че той и родителите на Деси ще търсят съдебна отговорност от Областната болница в Габрово за погубените два живота – на съпругата и на бебето им.

 

След смъртта на Деси шефката на габровската болница д-р Нели Савчева заяви, че пациентката е могла да бъде заразена не само вътре в болницата, но и от близките си и по време на свиждане.Тя обаче бе категорична, че ако се докаже, че има виновни за смъртта на родилката от персонала на болницата, ще се наложат наказания с цялата строгост на закона.

 

През 2013 година в АГ и неонатологията били правени общо 4 проверки от здравните инспектори в двете отделения, като не са установени отклонения или нарушения на санитарно-хигиенните норми в тях, съобщава Монитор. 

 

30-годишната родилка Десислава Манолова постъпи на 12 септември в Областната болница в Габрово заради просрочен с три дни термин. В продължение на повече от две седмици бременната жена бе оставена да чака раждането да започне. Две седмици по-късно дава живот на момченце, което умира. Седмица след това издъхва и майката.


Мариана Маркова | 2013-10-17


Добави в Svejo