Лекуваме съседите

Румънци и гърци укрепват здравето си у нас


Много румънци и гърци минават границата не само като туристи, но и като пациенти. Те посещават частни лекарски кабинети и дентални клиники в пограничните градове, където търсят медицинска помощ на по-ниски цени от тези в родината си.

 

Крак повлече 35-годишната Аурелия Ципурика от Букурещ, която даде живот на второто си дете Давид-Андрей в Русе още след падането на границите през 2007 година. Оттогава до днес нейни сънародници търсят медицинска помощ при русенски лекари, където тарифите са по-ниски от тези на румънските специалисти. Тенденцията обаче е само за частните кабинети, тъй като нашата и румънската здравни каси нямат договор за сътрудничество.

 

Освен в Русе, дамите отвъд Дунав решават гинекологични проблеми в МЦ „Св. Иван Рилски“ в Тутракан, тъй като славата на неговия управител д-р Любомир Бойчев се носи и в родината им.

 

Много гърци също пристигат у нас, за да укрепят здравето си. Все повече посетители съчетават ваканцията си с лечение на някои болежки, отчитат лекарите в Сандански.

 

Чужденците изчисляват, че родните зъболекарски услуги също им излизат по-евтино.


Михаил Стефанов | 2013-10-16


Добави в Svejo