Анестезиолозите бягат в чужбина

След пет години няма кой да ни дава упойките


Анестезиолозите са лекари от изчезващ вид, алармират хора от бранша. В момента в страната ни работят едва 700 специалисти, което означава, че се падат 1,6 доктори на болница. За нуждите на страната трябват поне 1800. Това налага отлагането на операции. Тревожното е, че дефицитът вече е засегнал не само малките общински болници, но и областните, а и университетските. Ако не се вземат спешни мерки, след пет години няма да има кой да ни дава упойки.

 

Заради ниското заплащане родните специалисти бягат зад граница. Оказва се, че във Франция всеки шести анестезиолог е българин. Теч има към САЩ и скандинавските страни.

                    

Специалността анестезиология и реанимация у нас е вече на изчезване, твърдят доктори. Работата на тези лекари е изключително тежка и отговорна. За денонощния си труд обаче те се разписват на фишове от 800 до малко над 1000 лева. Колегите им в Германия за същата работа взимат средно по 4000 евро на месец.

                         

Родните специалисти твърдят, че не им е празнично днес, когато светът отбелязва международния ден на анестезиолога. Датата 16 октомври е избрана, тъй като на този ден през 1846 година е направена първата публична демонстрация за подаване на наркоза при операция.


Мариана Маркова | 2013-10-16


Добави в Svejo