Обезглавяват болници

50-60% реално са орязани бюджетите до края на годината


Между 50 и 60% реално са орязани бюджетите на болниците до края на 2013 година. За това алармираха на пресконференция от Националното сдружение на частните болници (НСЧБ). Така на практика се обезглавяват лечебните заведения.

 

Всяка една болница е получила писмо от Регионалната здравноосигурителна каса (РЗОК), в която са посочени различни нива на реимбурсиране. В най-добрия случай при частните лечебни заведения за болнична помощ те ще получат едва наполовина от реално проведеното лечение на пациенти в месеците октомври и ноември.

 

От НСЧБ са категорични, че подобна груба административна регулация не e полезна нито за пациентите, нито за медицинските екипи, защото ще доведе до тежко финансово положение на болници, което ще подложи на риск възможността лечебните заведения да плащат заплати и да покриват задълженията си, а също така сериозно ще застраши достъпа на пациентите до навременно и качествено лечение.

 

Правят се кръпки в системата

Д-р Явор Дренски, председател на НСЧБ и директор на най-голямата частна болница у нас – Токуда

 

Въпреки че беше съобщено, че дейността на болниците ще бъде реимбурсирана на 60%, нашето проучване сред болниците членове на Националното сдружение на частните болници показва, че в най-добрия случай можем да се надяваме да получим половината от средствата за реално лекувани пациенти. В момента се правят кръпки на система, която се разпада. Никой не може да отговори на въпроса колко средства не достигат в системата на здравеопазването, защото реално остойностяване на разходите за болнична помощ не съществува. Необходимо е изработването на единна концепция за болничната помощ в контекст на визия за развитието на здравеопазването, за да се спре напразното наливане на средства в една нереформирана и неефективна система.  

 

Нарушен ли е солидарният принцип?

Д-р Методи Янков – член на Управителния съвет на сдружението и управител на МБАЛ „Сердика“

 

Поставянето на поредните лимити няма нищо общо с принципите на здравното осигуряване. Затова поставям към управляващите следните въпроси:

1. Вярно ли е, че предишното правителство е откраднало близо 2 млрд. лева от здравните осигуровки на българските граждани и има ли планове тези пари да бъдат върнати на здравно осигурените?

2. Вярно ли е, че принципът на солидарност е нарушен заради огромния брой неосигурени?

3. Вярно ли е, че държавата осигурява на минимум децата и възрастните хора, които са най-големите потребители на медицински услуги?

Поставям под съмнение възможността системата да се промени с тези заложени дефицити и изразявам непримирението си с факта, че сериозните проблеми се заобикалят и вниманието се отвлича умишлено в друга посока, а именно – че лекарите са виновни за проблемите в здравеопазването.

 

Отклоняват се средства от здравни осигуровки

Доц.д-р Сотир Марчев от Управителния съвет на сдружението

 

Виновни са тези, които отклоняват средствата от здравни осигуровки, преди изобщо те да са стигнали в системата на здравеопазването. Като изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт давам пример, че вече са осъдили Министерството на здравеопазването, но държавата не желае да изпълни съдебното решение. Какви инвестиции може да очаква една държава, която нарушава собствените си закони?

 

 

Младите лекари бягат в чужбина

Д-р Христо Мазнейков от НСЧБ и управител на МБАЛ „Света София“

 

Заплашени сме от напълно реалната възможност след 10 години, когато нашето поколение вече не може да работи, да няма кой да ни лекува, защото нашата професия е конвертируема и младите лекари предпочитат да се реализират в чужбина.

 

Орязването крие риск за пациентите

Д-р Тодор Хинов – управител на МБАЛ „Акта Медика“ – Севлиево“ и член на управителния съвет на сдружението

 

Административното орязване на реимубрсацията крие най-голям риск за качеството и безопасността за пациентите. Задлъжнялостта на лечебните заведения към екипите ще доведат до тежка демотивация на лекари и медицински сестри, които няма да могат да работят спокойно. Ние разследваме екипите си при проблеми, но никой не разследва тези, които 20 години не могат да управляват системата на здравеопазването.

 

Пациентът има право на избор

Пламен Таушанов, председател на Българска асоциация за правата на пациентите (БЗАП)

 

В Надзорния съвет на здравната каса явно се приемат занижени бюджети, които след това се актуализират на части. На какво основание при 140-150 милиона за онкоболните през 2012  година, тази година са заложени едва 90 милиона? За пациента е важно финансирането на лечението му да следва неговия избор на лечебно заведение и да бъде удовлетворен от качеството на диагностика и терапия. Вече 10 години административно ограничаваме пътя на пациента и караме лекарите да работят безплатно, от чиновниците ли ще очакваме да бъдем лекувани занапред

 

Искат концепция за болничната помощ 

 

Необходимо е изработването на единна концепция за болничната помощ в контекст на визия за развитието на здравеопазването, за да се спре напразното наливане на средства в една нереформирана и неефективна система, заяви д-р Дренски. Той отново заяви готовността на Националното сдружение на частните болници да участва с експертния си капацитет в процеса на изработването й.  Приоритетните направления на тази единна концепция според Националното сдружение на частните болници са следните:

1.Приемане на законови промени гарантиращи над 95% събираемост на здравните вноски.

2. Увеличаване с 2% на размера на здравните вноски.

3. Въвеждане на диагностично-свързаните групи (DRG).

4. Справедливо остойностяване медицинската дейност и труда на медицинските специалисти.

5. Преструктуриране и реформиране на болничната помощ с помощта на публично-частно партньорство и приватизация.

6. Раздържавяване на НЗОК и регистрирането й като независима обществена институция.


Филип Филев | 2013-10-15


Добави в Svejo