Андреева си връща фонд ин витро

И неосигурените с шанс за финансиране


Работи се в посока за връщане на Фонд "Ин витро" от Здравната каса към министерството. Това съобщи здравният министър д-р Таня Андреева.

 

През лятото гинеколози от няколко клиники за репродуктивно здраве алармираха, че се бавят плащанията от НЗОК към тях. Това се получавало заради бавната и тромава процедура, което пък силно затрудняват работата им.

                 

Около 250 000 са двойките, които се борят за бебе. Усилията да бъдат подпомагани тези хора не бива да спират, защото нацията ни се топи и това не е тайна за никого, категорични са лекарите.

 

„На първо място, най-важният плюс е, че отново ще могат да кандидатстват неосигурени пациенти. Знаете, че преди дни бе изнесена статистика за 2 млн. здравно неосигурени българи, половината от които живеят в чужбина и се осигуряват там, където работят.Така че връщането на Фонда ще даде шанс и на тези хора, които в момента са лишени от това право пред касата“. Това коментира пред ehograf.info, д-р Йосиф Димитров, специалист по репродуктивна медицина. Той допълни, че не е без значение и по-бързото обработване на документите, което пък съкращава сроковете за започване на процедурата. Сега бумащината за касата е много и това бави. „Съществен момент при фонда бе неговият самостоятелен бюджет. Сега, ако касата например, няма средства за ин витро, най-вероятно ще спрат и плащанията“, каза още д-р Димитров.

 

Според него, ако преместването стане факт, има и други предимства. "Касата като една догматична структура принуждава клиниките да правят излишни прегледи и изследвания", обясни д-р Димитров. Той посочи, че е необходимо да се направят определен брой прегледи с ултразвук, за да бъдат отчетени и съответно изплатени. Не при всички пациентки обаче е необходимо те да бъдат точно толкова. Има случаи, в които реално са нужни по-малко.


Христо Михайлов | 2013-10-15


Добави в Svejo