2 млрд. празнуват Курбан Байрам

Молитви към Аллах да излекува болните


Колаж: ehograf.infoБлизо 2 милиарда мюсюлмани по света започват честването на най-големия религиозен празник Курбан Байрам. У нас празнуват близо 1,5 млн. вярващи. Празникът започна със сутрешен намаз (молитва) в повече от 1100 джамии в страната.

 

Курбан байрамът се свързва с пратеника на Аллах – Ибрахим и неговия първороден син Исмаил, които предават себе си на божията воля. Тяхната история е пример за предаността пред Всевишния и силата на вярата. Този момент на жертвоготовност е възнаграден от Бог, който подарява живота на Исмаил и в замяна спуска от небето жертвен овен.

 

„Месото от жертвените животни служи за храна на всеки от нас, но нека и тук да се опитаме да пренебрегнем себе си, за да помогнем на социално  слабите и нуждаещите се, защото има хора, които не могат да вкусят месо, освен на този празник. Да направим всичко по силите си, за да зарадваме на максимално повече хора, като ги подкрепим материално в тези празнични дни“, се казва в обръщение на главния мюфтия Мустафа Хаджи.

 

Той припомня, че в тези празнични дни от изключително значение е и равносметката, която трябва да направи всеки един от нас. Да поискаме прошка от всеки, с когото сме имали взаимоотношения, но най-вече от нашите близки и родители. Това ще поднови обичта между нас, ще ни направи по-състрадателни и любящи.

 

„Да отправим дуа (молитва) към Аллах да напъти заблудените, да излекува болните, да даде търпение на угнетените, да помогне на  слабите, да се смили над нас и над целия български народ“, се казва още в обръщението.


Филип Филев | 2013-10-15


Добави в Svejo